14. 1. 2015

A už máte jméno?/And do you have the name already?

Když oznámíte někomu tu radostnou událost, že jste těhotná, následuje otázka a bude to holka nebo kluk? Zákeřnost této otázky jsme již rozebrali v postu Holka nebo kluk? Ale hned další otázka je ještě zákeřnější A už máte jméno?

Možná jste jedna z těch šťastných  budoucích matek, která ví, jak se bude její potomek jmenovat již od doby, kdy začala přemýšlet o tom, že si jednou nějaké to miminko taky pořídí. Horší je pokud jste nějaké jméno vymyšlené měla, ale kamarádce se narodilo miminko dřív a vaše jméno vám vyfoukla. Nebo se to vámi dlouho vysněné jméno prostě nelíbí vašemu partnerovi. A tak přijdou na řadu dlouhé hodiny vymýšlení jména. Když znáte pohlaví, máte z 50% vyhráno. 

Dříve nebo později vezmete do ruky kalendář a začnete vyškrtávat. A najednou zjistíte, na kolik lidí nemáte příliš dobré vzpomínky. Tak se jmenovala holka kvůli, které mě opustil můj první kluk, to byla na středni naše matikářka, kluk s tímhle jménem byl ve fotbale vždycky lepší, takhle se jmenuje můj šéf. A už to jede!

Nakonec nějaký ten seznam jmen dáte dohromady. A nenápadně testujete reakce okolí. Často se však stane, že jméno, které jste nakonec vybrali, evokuje nepříjemné vzpomínky ve vašich blízkých a někdy svůj nesouhas s vaším výběrem dávají hlasitě najevo. A proto, až vám někdo řekne, že se jeho dcera bude jmenovat jako holka kvůli, které vás opustil váš první kluk, zdržte se subjektivních emotivních komentářů. Pouhé "Jo, to je dobré." bude stačit.

Vybrat jméno není vůbec jednoduchá záležitost. Velká dopovědnost, nemyslíte? 

A jaká byla nejoblíbenější jména v roce 2014? Na to si musíme ještě chvilku počkat. Ale nemyslím si, že bychom zaznamenali nějaké zásadní změny ve srovnání s rokem 2013.

1.   JAKUB
1.   ELIŠKA
2.   JAN
2.   TEREZA
3.   TOMÁŠ
3.   ADÉLA
4.   MATYÁŠ
4.   ANNA
5.   ADAM
5.   NATÁLIE
6.   DAVID
6.   KAROLÍNA
7.   LUKÁŠ
7.   NELA
8.   FILIP
8.   BARBORA
9.   ONDŘEJ
9.   SOFIE
10. MATĚJ
10. VERONIKA
11. VOJTĚCH
11. LUCIE
12. DANIEL
12. VIKTORIE
13. MARTIN
13. EMA
14. ŠIMON
14. KRISTÝNA
15. DOMINIK
15. KATEŘINA

zdroj: www.nasejmena.cz

And do you have the name already?

Once you tell somebody that you will have a baby, the next question is whether it will be a boy or a girl. We discussed the insidiousness of such question in the post Girl or Boy? But the subsequent question is even more treacherous:“And do you have the name already?”

Maybe you are one of the happy future mothers who knew her baby's name from the time she started thinking about having a baby one day. But even then it might happen that your friend has a baby earlier than you and steals your name. Or your partner doesn't like your favorite name. And so there are long hours of picking names ahead of you as it was for most of us. At least if you know the gender of your baby, you are 50% there.

Sooner or later you will take the calendar and start crossing out. And suddenly you will realize of how many people you don't have good memories. That was the name of the girl who stole my first boyfriend; that was the name of my math teacher at high school; the boy that was always better in football; that is the name of my boss. And on and on!

Finally you put together a list and discreetly start testing out the reactions. But more often than not some of the names you finally chose, evoke those unpleasant memories to some of your loved ones and don’t think they will be quiet about it. So please when somebody tells you a possible future name of her daughter and it will be the one of the girl who stole your first boyfriend refrain from subjective emotional “Over my dead body” comments. Simple "Yes, that's good" will be enough. 

Chosing the name is definitely not an easy thing. Pretty big responsibility, don't you think? 

And what were top baby names in 2014 in the Czech Republic? We have to wait for a couple more weeks. But personally I don't think there would be any major changes compared to the year 2013. But if there are surprises, I will be sure to tell you.

1.   JAKUB
1.   ELIŠKA
2.   JAN
2.   TEREZA
3.   TOMÁŠ
3.   ADÉLA
4.   MATYÁŠ
4.   ANNA
5.   ADAM
5.   NATÁLIE
6.   DAVID
6.   KAROLÍNA
7.   LUKÁŠ
7.   NELA
8.   FILIP
8.   BARBORA
9.   ONDŘEJ
9.   SOFIE
10. MATĚJ
10. VERONIKA
11. VOJTĚCH
11. LUCIE
12. DANIEL
12. VIKTORIE
13. MARTIN
13. EMA
14. ŠIMON
14. KRISTÝNA
15. DOMINIK
15. KATEŘINA

source: www.nasejmena.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat